hipster-young-illustrator-artist-black-simple-tshirt-creates-authentic-unique-hand-lettering-drawing-his-bright-industrial-studio.jpg

@

19.02.2023 23:00

Jak správně vybrat typ písma.

Ať už si vytváříte fotokalendář, fotoknihu nebo jiné tiskoviny, důležité je vhodně zvolené písmo.

Výběr písma se může zdát jako jednoduchý krok, ale je to důležitý designový prvek, který dotváří celkový vzhled a příběh. Provedeme vás pár kroky, jak vybrat ten správný font.

1. Použití různých fontů

I nás v nabídce máte na výběr více než 30 druhů písma. Držte se však zásady, že méně je někdy více. Doporučujeme si vybrat maximálně 2 různé druhy písma a ty používat v celek fotokalendáři nebo v jiných tiskovinách.

2. Velikost písma

Zamyslete se nad hierarchií – nadpis, podnadpis či text. Udržujte vždy stejnou a konzistentní velikost písma.

3. Barva písma

Barva písma dokáže v člověku vyvolat různé pocity. Řiďte se vašim pocitem, co se vám líbí, co se k danému designu hodí a co na vás ovlivňuje pozitivně.

4. Ujistěte se, že je font čitelný

Ujistěte se, že písmo je dostatečně velké a má jasnou barvu, kterou lze snadno přečíst. Také zvolte takový font, který je snadno čitelný. Množství okrasných písmen je obtížně čitelných.

5. Rozdíl mezi Sans Serif a Serif.

Serif (pětka písma) je ozdobný detail na konci tahu. Nejznámějším písmem v této skupině je Times New Roman. Serif písma jsou elegantní, avšak někdy obtížně čitelné.

Písma Sans Serif (bez pětky) nemají ozdobný „ocas“ na konci tahu. Nejznámějším písmem je Arial. Tyto fonty jsou snáze čitelné a čistší. Tato písma jsou považována za modernější.

Náš tip je použití kombinace písmen Sans Serif a Serif. Například na nadpis použijte ozdobnější písmem na naopak na text a podnadpis jednodušší.

Myslete na to, že i výběr písma je důležitý a dotváří celkový vzhled vašeho projektu. Ujistěte se hlavně, že jste vybrali písmo, které se líbí vám.