hand-taking-photos-with-smartphone-outdoors.jpg

@

02.01.2023 23:00

Tipy na fotografie jako od profesionála.

Začal nový rok a tím i prostor pro tvorbu nových jedinečných vzpomínek.

Přinášíme vám pár tipů jak vytvořit dokonalé fotografie, ať už vás něco zaujme ve všední den nebo během dovolené či objevování nových míst. Je to opravdu jednoduché a bude vám stačit váš chytrý telefon. Tak pojďme na to!

Základem je čistý objektiv. Telefon používáme dennodenně, vytahujeme ho z kabelky či kapsy, využíváme jej ke smskování, telefonování, hraní či prohlížení sociálních sítí. Je s námi neustále. Je tedy pravděpodobné, že je celý zapackaný zepředu i zezadu. Otřete si objektivy a displej. Díky tomu fotografie nebudou rozmazané se šmouhami a na displeji lépe uvidíte, co fotíte.

Při focení si vždy prohlédněte prostor a co máte v záběru. Není nic horšího než později zjistit, že vám překáží koš, pohozené oblečení, otevřené dveře a pod. Využít můžete také funkci portrét, kde vy budete krásně zaostření a pozadí rozmazané. To znamená, že např. pootevřené dveře až tak překážet nebudou.

Nepoužívejte ZOOM. V případě, že chcete něco vyfotit z bližší, raději se přibližte nebo později fotografii ořízněte. Využívání zoomu na telefonech vám způsobí, že fotografie bude nekvalitní. Naopak pokud chcete zachytit více věcí na fotografii, zda větší objekt nemusíte chodit několik metrů dál, jednoduše využijte širokoúhlý objektiv (pokud to váš chytrý telefon nabízí).

Základním skvělé fotografie je stabilita, nikdo nechce mít fotografie rozmazané. Telefon držte pevně v rukou a snažte se jím nehýbat. Na trhu najdete i stativy pro telefony, které můžete leckde položit. Díky tomu můžete vyfotit i sami sebe.

Nebojte se experimentovat. Zkuste fotit objekty, či lidi z jiných výšek a stran. Následně vyberete fotografii, která se vám bude líbit nejvíc.

Využijte pravidlo zlatý řez. Podle tohoto pravidla, by neměl být ústřední objekty na středu fotografie. Posuňte jej trošku doprava nebo doleva. Získáte tak úplně jinou fotografii.

Prozkoumejte všechny funkce vašeho fotoaparátu v chytrém telefonu. Díky tomu budete vědět, co dokáže a kdy jakou funkci použít. Ušetří vám to čas při focení.

TIP NA ZÁVĚR:

Chystáte se na dovolenou nebo výlet? Prohlédněte si fotografie jiných lidí z daných míst. Dá vám to představu, jak fotku vyfotit.

Na vše je třeba trénink, avšak díky těmto tipům si postupně uděláte dokonalé fotografie jako od profesionála. Potom si jednoduše z nich vytvoříte svůj jedinečný foto kalendář. Nic není lepší než radost z vytištěných vzpomínek.